" דע מאין באת ולאן אתה הולך" " (לפום צערא אגרא)
שיעור 2: 45 דק: איפה אני בתוך המושג " מנהיגות" האם אני רוצה להיות מנהיג? מה ההבדל בין מישהו העומד בראש למנהיג? מהי מנהיגות בחיי היום יום שלי? ה הם תפקידיו של המנהיג? האם מנהיג חייב לדאוג לאחרים? האם מנהיג צריך לדאוג קודם כל לעצמו?
שיעור 3: 45 דק*3: מנהיגות מהכח לפועל מודל אפר"ת – תיאור המודל וסיפור מקרה, אצור מקבוצת התלמידים שלי " סיירת מנהיגות" התלמידים יעבירו את הסדנא שלמדו לתלמידי שכבה צעירה יותר ויעזרו להם בפתרון דילמות.
מאפייני המערך
קטגוריה/ות
תת תיוג (נושא):
שיוך לקהל יעד (גילאים):
פרטי מגיש ומוסד
שם המגיש
שם בית הספר
פירוט המערך
מבוא
שיעור 2: 45 דק: איפה אני בתוך המושג " מנהיגות" האם אני רוצה להיות מנהיג? מה ההבדל בין מישהו העומד בראש למנהיג? מהי מנהיגות בחיי היום יום שלי? ה הם תפקידיו של המנהיג? האם מנהיג חייב לדאוג לאחרים? האם מנהיג צריך לדאוג קודם כל לעצמו?
שיעור 3: 45 דק*3: מנהיגות מהכח לפועל מודל אפר"ת - תיאור המודל וסיפור מקרה, אצור מקבוצת התלמידים שלי " סיירת מנהיגות" התלמידים יעבירו את הסדנא שלמדו לתלמידי שכבה צעירה יותר ויעזרו להם בפתרון דילמות.
מטרות המערך
מאפייני הקבוצה ומטרת העל:
נבחרה קבוצת מיקוד של שערה תלמידים בעלי מאפיינים משותפים. חלקם הגדול מגיע ממשפחות חתך סוציואקונומי נמוך, לחלקם תמונת קשיים קומורבידית כגון: בעיות משמעת, בעיות קשב וקציב, פערים לימודיים, ביקור סדיר בעייתי. קבוצה נבנתה על מנת לנסות להעלות את התלמידים על קטר ההצלחה ולמנוע נשירה גלויה וסמויה. שמנו לב שמאפיין עיקרי שעובר כחוט השני בין כל התלמידים הוא עניין חוסר הבטחון העצמי. המפגשים הללו נבנו בראש ובראשונה על מנת לאפשר לתלמידים להאמין בעצמם. החוויות הבין אישיות והלימודיות יצרו מצב של חוסר אמון כלפי המערכת וחוסר בטחון בעצמם. אחת ממטרות העל של העבודה עם הקבוצה היא להעצים אותם ולגדל תחושת מסוגלות. השיעורים הועברו בחדר הכלה, בסביבה חמימה ומכילה, התלמידים ישבו על פופים, נדנדות, על מנת לאפשר להם להרגיש בנוח ופתיחות כדי לתרום להצלחת התהליך.
גוף המערך
שיעור ראשון
מנהיגות ותכונות מנהיג: הכוח שבנו ובסביבתנו
- 10 דקות מעגל הפוך
תלמידים הכיתה עומדים במעגל כאשר כולם רואים את כולם ומחזיקים ידיים. מקבלים משימה: הסתובבו עם הגב אחד לשני מבלי להפריד בין הידיים.
- 10 דקות "על הסדין"
תלמידי הכיתה עומדים על סדין. מקבלים משימה: עליכם להפוך את הסדין כאשר אסור לאף תלמיד לגעת ברצפה.
- 5 דקות
דיון נשאלות השאלות הבאות:
– האם מישהו חילק משימות או שהקבוצה התפזרה כל אחד לענייניה?
– איך קוראים לתופעה שבה מישהו אחד מתחיל להוביל קבוצה? (מנהיגות(
– מי התבלט במשימה?
– באיזה אמצעים הוא השתמש על מנת להוביל? (צעקות, ידיים, קול, הסבר)
– האם היו כמה אנשים שבלטו?
– האם מי שהתבלט נהנה? סבל?
– מהו ה"מחיר האישי" הנדרש ממנהיג לצורך הצלחה במשימות?
- 5 דקות
הגדרת המושג "מנהיג"
מנהיג- הגדרה מנהיג הוא מישהו אשר מוביל קבוצה מסוימת למטרה מסוימת, לטובת הצבור או הקבוצה ולא לעצמו. מנהיג נבחר או מתמנה להוביל את הקבוצה אל המטרה, אחרת לא ימשיך בתפקיד. מנהיג הוא אדם אשר הצבור מאמין שהוא יכול להוביל אותו אל המטרות.
- 10 דקות
תכונות כלליות אבקש מהתלמידים לחשוב על תכונות שלמדו בכיתה, אכתוב את התכונות שיציעו על הלוח. אוסיף תכונות שאינן נכתבו
דוגמאות: יוזם, ראש גדול, כריזמטי, אמיץ, חיובי, סבלני, מכבד, חרוץ, בעל בטחון עצמי, צנוע, מקשיב, מתמיד, נאמן, מוביל, מתפשר, יצירתי, עקשן, דעתן, יודע להקשיב, חכם וכו'
- 10 דקות
כל אחד לעצמו- ל תלמיד לעצמו בוחר וכותב על דף אישי: 3 תכונות שהוא מרגיש שקיימות אצלו, ו-3 תכונות שהוא היה רוצה לאמץ.
- 5 דקות סיכום
סיכום שיעור ראשון על מנהיגות: למדנו על תכונות באופן כללי והתמקדנו בתכונות של מנהיגות. בשיעורים הבאים נלמד איך לאמץ תכונות כאלה ואחרות על מנת להיטיב עם עצמנו והסביבה.
כמו כן, חולק לכל תלמיד דף עם ציור של עץ- " עץ הכוחות". השורשים= מה נותן לי כח, הגזע= מי אני ומה הכוחות שלי, צמרת = מה השאיפות שלי ? לאן אני רוצה להגיע? כל תלמיד מילא את העץ ( מצורף) עלו תובנות מרגשות.
מולטימדיה ועזרים
שיעור שני
מי הוא מנהיג בעיניי? ניתוח דמויות היסטוריות ודיון קבוצתי
15 דקות:
נתחיל את השיעור בסקירה של מה שעשינו בשיעור הקודם.
הצגתי בפני התלמידים את " דף הדמויות" בדף זה רואים דמויות בשלבים והתנהגויות שונות( הדף מצורף) כל אחד מהתלמידים יציין עם איזה "דמות" הוא מזדהה וינסה להסביר למה. הדמויות משתנות בהתאם ל " עץ" – המטרה- שהצוות מגדיר . השאלה שהצבנו בפני התלמידים היא- " איפה אתה רואה את עצמך כתלמיד במסגרת החינוכית , ואיפה אתה רואה את עצמך בעוד חמישה חודשים בתום השנה, מתוך אמונה שעבודה במעגל הבית ספרי תחלחל ותשפיע על מעגלים חיים נוספים ( חברה, משפחה וכו').
20 דק':
הצגתי בפני התלמידים דפי מקורות של אנשים ידועים מההיסטוריה (מצורף)
נכיר לעומק מנהיגים שונים ונבחן את השפעתם על החברה, נבין מיהו מנהיג, אֵלו תכונות דרושות למנהיגים? האם כולנו רואים באותם אנשים מנהיגים?
עורכים סבב בו כל אחד מספר מי הוא חושב שהוא מנהיג ומה תכונות/כישורים הפכו אותו למנהיג.
ניתן להפעיל במתודה של "קפה דילמה", כאשר כל קבוצה לומדת על המנהיג "שלה" ודנה בשאלות כגון: מה היו תפקידיו?
מה הפך אותו למנהיג?, אילו תכונות/כישורים עזרו לו להנהיג?
מיהו מנהיג ראוי?
מתחלקים לקבוצות בנות 3-4 משתתפים. נותנים לכל קבוצה לוח "מיהו מנהיג" וכרטיסי תכונות. על כל קבוצה לבחור מבין התכונות את 8 התכונות החשובות ביותר למנהיג.
10 דק':
לסיום, כל קבוצה מציגה את הלוח שלה, בודקים יחד אילו תכונות נבחרו ע"י רוב התלמידים, מסבירים מדוע תכונות אלו חשובות ותולים את הלוחות בקבוצה כך שיהיו לנגד עיני התלמידים.
מולטימדיה ועזרים
שיעור שלישי
ניהול רגשות על ידי מודל אפר"ת
20 דק:
הצגתי בפני התלמידים את היתרונות והחסרונות של להיות מנהיג.
על מנת להתמודד עם קשיים בתור מנהיג בחיי היום יום, הצגתי את מודל אפר"ת להתמודד עם קשיים.
מודל אפרת הינו מודל הבא ללמדנו כיצד מגיבים בסיטואציות שונות בחיינו. ישנן דרכים שונות להתמודד עם לחצים מצבים וסיטואציות , וישנן דרכים להגיב על אירועים. המודל המדובר מניח שהפרשנות הניתנת לאירוע מסוים משפיעה על תוצאותיו . בדרך כלל אנו נוטים לפרש מצבים באופן אוטומטי בלי להתעמק ולהיכנס לעובי הקורה, ואז הפירוש עלול להיות כזה שיוביל אותנו לתגובות ותוצאות שלא כיוונו אליהן.
המודל כולל ארבעה שלבים:
א- אירוע פ- פרשנות ר- רגשות ת- תגובה
א. אירוע- מה קרה במציאות? מה הייתה השתלשלות האירועים?
ב. פרשנות- מה הפרשנות שנתתי לאירוע? מה אמרתי לעצמי בדיבור הפנימי במהלך האירוע או בסופו? לפי השיפוט הדיכוטומי שלי האם היה אירוע טוב או רע?
ג. רגש- איזה רגש התעורר בי בעקבות הפרשנות שלי? איך הרגשתי אחריו? כמה זמן זה נמשך?
ד. תגובה- מה היתה תגובתי בעקבות הרגש שהתעורר? כיצד פעלתי?
חשוב להבין שזהו מהותו של המודל. התגובה שלי נגזרה מתוך הרגש אותו חשתי. כך יוצא שאם הפרשנות שלי הייתה שלילית אז יווצר רגש שלילי ותגובתי תהיה שלילית. ואם הפרשנות שלי תהיה חיובית אז הרגש שלי יהיה חיובי וכך גם התגובה.
מטרת הלימוד של מודל אפרת הוא ללמד ולאמן את התלמידים לנסות לתת פרשנויות חיוביות לסיטואציות שונות כך שבסופו של דבר התגובות שלהם תהיינה חיוביות.
15 דק':
יישום מודל אפר"ת:
הצגתי מקרה אותו העלה בקבוצת התלמידים.
המקרה: מורה ערכה מבחן במקצוע מדעים , ולאחר כשבוע החזירה המורה את המבחנים עם הערות לתלמידים. תוך כדי חלוקת המבחנים , התלמיד קיבל את המבחן , הוא החל להתעצבן ולכעוס, קרע את המבחן לגזרים והשליך אותו על שולחן המורה תוך כדי שהוא צועק משפטים לא ברורים, המורה ביקשה ממנו לעזוב את הכיתה.
תקציר השיחה עם התלמיד :
התלמיד טען שהוא הרגיש מושפל ופגוע והוא מאוד כועס על המורה. לטענתו לא בשל הציון הנמוך שקיבל ( כלל לא ציפה לציון גבוה) אלא בגלל ההערה שהמורה כתבה ליד הציון. המורה כתבה : " אני מצפה ממך ליותר השקעה". ההערה הזו פגעה בו הוא חש שהיא "יורדת על, עליו" ולא מעריכה את ההשתדלות והמאמץ שלו, זו הייתה הפרשנות של התלמיד. כתוצאה מכך הוא חש כעוס, רגוז והתוצאה הייתה קריעת המבחן והטחתו על שולחן המורה.
בדיון בקבוצה הצעתי לתת פרשנות אחרת, העלתי את האפשרות שהמורה רוצה בהצלחתו של התלמיד וכוונתה לדרבן אותו ללמידה, כיוון שהיא מכירה בכישוריו ויכולותיו. לאחר שהפנים את הצעתי וחשב עליה. הוא הודה שאכן לא נהג כשורה והתנהגותו מחייבת התנצלות בפני המורה.
ברור, שתגובתו הקשה של התלמיד נבעה מפרשנות שלילית להערת המורה, שיצרה רגש שלילי שגרם לו לקרוע את המבחן. רואים ששינוי בפרשנות שנתן התלמיד לסיטואציה , שינתה גם את הרגשתו וכפועל יוצא גם תגובתו הייתה אחרת.
2-3 מפגשים הבאים- על מנת להוציא מהכח אל הפועל, ולא להשאיר זאת בגדר תאוריה, ביקשנו -מקבוצת התלמידים להוות שגרירים בקרב שכבה צעירה יותר, ולהעביר חלק מהפעילות איתם. כמו כן עזרו השגרירים לתלמידים מסוימים בפתרון דילמות תוך פיקוח והשגחה של הצוות.