זוכה פרס צמח דוד

למידה שיתופית מוגברת טכנולוגיה - גיאומטריה בחיי היום יום

חלק 1: עבודת בית – בכלי הטכנולוגי – הפאדלט, שם מחכה להם שירטוט עיצוב פנים של בית החלומות של המורה, משולבים במגוון צורות גיאומטריות. הלומדים ינסחו שאלה מתמטית/גיאומטרית על התמונה וישתפו בפאדלט.
חלק 2: בכיתה, הלומדים ידרגו יחד עם המורה את רמת מורכבות השאלות בלוח הפדלט. לאחר מכן, התלמידים יתחלקו לזוגות, יקבלו לפטופים, ויצרו מודל משלהם לעיצוב פנים.
חלק 3: יכלול את הכנסת הדגמים כולל 3 שאלות ברמות קושי משתנות, ודירוג של כל זוג לשני דגמים של לומדים אחרים, ובניית מגזין ע"י המורה.

מאפייני המערך

קטגוריה/ות

מצוינות באינטגרציה בינתחומית

שיוך לקהל יעד (גילאים):

כיתה ז׳, חטיבת ביניים, בנות

פרטי מגיש ומוסד

שם המגיש

יפעת אמקיאס

שם בית הספר

אולפנית בנ"ע "מבשרת ברוך" חדרה
שם:
יפעת אמקיאס
טלפון:
0526493899​
אימייל:
yifatrot@gmail.com​
שם בית הספר:
אולפנית בנ"ע "מבשרת ברוך" חדרה ​
קוד בית הספר:
כיתות לימוד:
ז, ח, ט, י, יא, יב​
הגשה עבור צוות:
לא

פירוט המערך

מבוא

חלק 1: עבודת בית - בכלי הטכנולוגי - הפאדלט, שם מחכה להם שירטוט עיצוב פנים של בית החלומות של המורה, משולבים במגוון צורות גיאומטריות. הלומדים ינסחו שאלה מתמטית/גיאומטרית על התמונה וישתפו בפאדלט.
חלק 2: בכיתה, הלומדים ידרגו יחד עם המורה את רמת מורכבות השאלות בלוח הפדלט. לאחר מכן, התלמידים יתחלקו לזוגות, יקבלו לפטופים, ויצרו מודל משלהם לעיצוב פנים.
חלק 3: יכלול את הכנסת הדגמים כולל 3 שאלות ברמות קושי משתנות, ודירוג של כל זוג לשני דגמים של לומדים אחרים, ובניית מגזין ע"י המורה.

מטרות המערך

לתכנית מס' מטרות:

1. התלמידים ידעו את הדרכים לחשב שטח והיקף של הצורות הבאות- ריבוע, מלבן, טרפז, מקבילית, משולש מכל סוג, שטח צורה מורכבת (צורה בתוך צורה או חיבור של כמה צורות).
2. התלמידים ידעו לנתח רמת קושי של שאלות על דגם גיאומטרי.
3. התלמידים יבינו את חשיבות המתמטיקה בחיי היום יום.
4. התלמידים ידעו לנסח שאלות פשוטות ומורכבות על תמונה גיאומטרית מתמטית.
5. התלמידים ישתפו פעולה בצורה מיטבית.
6. התלמידים ידעו לענות על שאלות ברמת קושי משתנה בגיאומטריה בנושאים שהוזכרו בסעיף 1.
7. התלמידים ידעו לעבוד באתר roomstyler ובמצגת השיתופית.
8. התלמידים יידעו לנסח תגובה עניינית ומקדמת לחבריהם.

גוף המערך

שיעור ראשון

מנסחים שאלות גיאומטריות: ההכנה לבית החלומות

חלק 1:
*פעילות הלומדים בחלק זה: הכנה לקראת הפעילות- הלומדים יקבלו לשיעורי בית בשיעור לפני שאלה באמצעות הכלי הטכנולוגי- פדלט ויצטרכו להשיב על השאלה בלוח הפדלט עד יום/ יומיים לפני השיעור.
*תיאור מפורט של שלב הפעילות וההעברה: בשאלה מוצגת תמונה עם שרטוט בית החלומות של המורה ועם פריטי עיצוב פנים בבית, הבית מורכב מצורות גיאומטריות מגוונות- טרפז, מקבילית, מלבן בתוך מלבן, צורה מורכבת של משולש ומלבן מחוברים ובתוכם מלבן.
הלומדים יתבקשו לנסח שאלה מתמטית/ גיאומטרית על התמונה ולשתף בלוח הפדלט, הם יצטרכו לקרוא את השאלות הקודמות כדי לוודא שהם לא חוזרים על שאלה של חבריהם.
בנוסף הם יצטרכו להכניס את שמם כחלק מהערכה סופית.
יום לפני השיעור המורה תעבור על השאלות ותוסיף שאלות משלה ללוח הפדלט (שאלות שטרם נשאלו)
*משאבי הלמידה הנדרשים לשלב זה: קישור לפדלט אותו פותחים במחשב האישי בבית. (עדיף מחשב ולא פלאפון כדי לראות את התמונה היטב) הידע לצורך חיבור השאלות מתבסס על השיעורים הקודמים שבהם הלומדים למדו את הצורות הגיאומטריות המדוברות, את השטח וההיקף שלהן.

https://padlet.com/yifatrot/padlet-43a40mptqsfowg2d

שיעור שני

גיאומטריה בעיצוב: בונים את בית החלומות

*פעילות הלומדים בחלק זה:
א) הלומדים נדרשים להקשיב בשלב זה להסבר, לשתף ידע קודם ולשאול שאלות במידה ויש.
ב) הלומדים מדרגים יחד עם המורה את רמת המורכבות של השאלות בלוח הפדלט באמצעות מספר כוכבים. ג) הלומדים יתחלקו לזוגות כרצונם לצורך עבודה שיתופית, הלומדים יבחרו שקף במצגת השיתופית וירשמו את שמם בשקף ולאחר מכן יעצבו את בית החלומות שלהם באתר roomstyler, עיצוב הבית יתבסס על שילוב הצורות שהיו רשומות בשקף.

*תיאור מפורט של הפעילות ואופן ההעברה:
א) פתיחת השיעור- מי שאלה את עצמה פעם או את המורה "למה צריך ללמוד מתמטיקה?" היום נראה את החשיבות והקשר בין מתמטיקה לאדריכלות ועיצוב פנים, ונבנה את בית החלומות שלנו". המורה תעשה חזרה מהירה בלוח על הצורות בגיאומטריה ועל ההיקף והשטח שלהם.
ב) המורה תפתח את הפדלט שניתן כש"ב במחשב ותקרין אותו על מסך, המורה תדרג בפדלט יחד עם הלומדים את השאלות לפי רמת מורכבות, שאלות בסיסיות כדוגמת שטח של צורה פשוטה או היקף היא תדרג בכוכב 1/2, שאלות ברמה בינונית שדורשות כמה שלבים אבל הן יישומיות ולא דורשות חשיבה רבה ידורגו ב-3 כוכבים ושאלות שדורשות מספר שלבים רב או רמת חשיבה גבוהה יותר ידורגו ב4/5 כוכבים, השלב הזה חשוב על מנת שהלומדים יחשפו למגוון סוגי שאלות וידעו לסווג את רמת המורכבות שלהן ומה התהליך לקבלת התשובה (בלי לפתור, רק לזהות שלבים לפתרון) וכך בעתיד ידעו לגשת לשאלה בצורה נכונה. שלב זה הוא הנחת פיגומים להמשך, המאגר של השאלות בפדלט עם הדירוג של רמת המורכבות יהיה זמין ללומדים והם יוכלו להסתייע בו בהמשך.
ג) כל זוג לומדים יקבל מחשב נייד לעבודה, המורה תראה ללומדים קובץ google slides שיתופי שמעוצב בצורת מגזין אדריכלות ועיצוב פנים שיתופי ותסביר על תהליך העובדה על סמך דף הוראות הכולל מחוון, כל זוג יצטרך לבחור שקף במגזין, לרשום את שמו במקום המתאים ולאחר מכן לבנות באתר roomstyler תכנית לבית חלומות משותף ל-2 חברי הקבוצה (בחרתי באתר הזה כי יש לו ממשק משתמש ברור ופשוט יחסית והוא מגוון באפשרויות רבות לעיצוב) בתכנית לבית החלומות יהיה צורך להכניס את הצורות הגיאומטריות הרשומות בתחתית השקף שהם בחרו. השקפים נבדלים בצורות הגיאומטריות שלהם על מנת לקבל מאגר גדול ומגוון של דגמים. הלומדים יקבלו דף הוראות מסודר

(https://docs.google.com/document/d/1qMZtF1Ijzkiqsikz-3-yUEgJkOKLVDxn3d6XSUHwDd8/edit)

הכולל את כל הקישורים הרלוונטיים, את כל השלבים בעבודה הקבוצתית ואת המחוון להערכת הפעילות.
הלומדים יקבלו מדריך מפורט לשימוש באתר roomstyler

(https://docs.google.com/document/d/1ef3n3UwjZIRPeZGevzLVGsUvuWlFSSL7ovw31jTooWA/edit)

הכולל הסבר כתוב עם תמונות מהאתר וכן סרטון הסבר, כל תלמיד יבחר בדרך המתאימה לו ללמוד ולהתנסות באתר והמורה יהיה נוכח בכיתה וזמין לשאלות.

*משאבי הלמידה הנדרשים לשלב זה:
א) לפתיחת השיעור – הידע של המורה + הידע הקודם של הלומדים.
ב) מקרן ומחשב שמתחבר למקרן, מסך. משאבי הידע בשלב זה הם המורה בשיתוף הלומדים (מדובר באותו פדלט מהחלק של שיעורי הבית)
ג) מחשב נייד לכל זוג לומדים. משאבי הידע בשלב זה הם המורה שנוכחת בכיתה לעזרה, מדריכים כתובים הכוללים הוראות מפורטות ומדריך לשימוש באתר, קישור למצגת שיתופית – מגזין.

https://docs.google.com/presentation/d/1JcLnVcnDVt20UxNUQ6yJtVheW8b-Q_ldzoYSLsxL6T0/edit#slide=id.p

מדריך כתוב/ מצולם לאתר רומסטיילר:
(https://docs.google.com/document/d/1ef3n3UwjZIRPeZGevzLVGsUvuWlFSSL7ovw31jTooWA/edit)

קישור לאתר רומסטיילר:  roomstyler.com/3dplanner
קישור לדף ההוראות ללומדים הכולל את המחוון
https://docs.google.com/document/d/1qMZtF1Ijzkiqsikz-3-yUEgJkOKLVDxn3d6XSUHwDd8/edit

 

מולטימדיה ועזרים

שיעור שלישי

מעצבים, מעריכים ולומדים: יצירת מגזין מתמטי שיתופי

*פעילות הלומדים בחלק זה: א) הלומדים יכניסו את התמונה של הדגם שיצרו למצגת השיתופית ויחברו 3 שאלות על הדגם ב) הלומדים יכתבו תשובות וכן הערכה לחבריהם על 2 השקפים הבאים אחריהם. ג) המורה תסכם ותציג את המגזין הסופי.

*תיאור מפורט של הפעילות ואופן ההעברה:
א) הלומדים יכניסו את התמונה של הדגם שיצרו למצגת השיתופית ויחברו 3 שאלות על הדגם- 2 שאלות ברמת מורכבות קלה/בינונית ושאלה אחת ברמת מורכבות גבוהה, את השאלות הם יכתבו במקום המתאים במצגת ליד תמונת הדגם. הם יוכלו להיעזר בדוגמאות לשאלות מהפדלט מהחלק הקודם שבו דירגו את שאלות חבריהם. המורה תראה ללומדים במקרן את החלק שהיא עשתה במצגת השיתופית (שקף 4) כדי להסביר להם מה צריך לעשות.
ב) הערכת עמיתים- כל זוג לומדים יכתוב באמצעות הוספת תגובה במצגת השיתופית תגובה ל-2 השקפים הבאים אחריהם, (האחרונים יכתבו לשקפים הראשונים) כך לכל שקף יהיו 2 תגובות מ-2 זוגות שונים, התגובה צריכה לכלול פתרון סופי של השאלות (את הדרך לפתרון הם יכתבו במחברת) דירוג של רמת השאלה- קל, בינוני וגבוה והערות לתיקון או לשיפור השאלה/ות במידה ויש צורך.
ג) סיכום- המורה תציג בכיתה את המגזין הסופי , תחמיא לקבוצות לפי סדר השקפים ותשוחח עם הלומדים על חשיבות המתמטיקה בעיצוב הדגם, המורה תיתן משוב לכל לומד על פי המחוון שמופיע בהוראות ללומדים. על מנת לצ'פר את הלומדים, שאלה או 2 מבין השאלות שבמצגת השיתופית יהיו בבחינה הבאה.

*משאבי הלמידה הנדרשים לשלב זה:
א) הידע הקודם של הלומדים, הפדלט עם השאלות (הקישור אליו בחלק א')
ב) הלומדים ישתמשו בידע שנלמד עד כה – קישור למצגת שיתופית:

https://docs.google.com/presentation/d/1JcLnVcnDVt20UxNUQ6yJtVheW8b-Q_ldzoYSLsxL6T0/edit#slide=id.p

ג) קישור למגזין הסופי:
https://docs.google.com/presentation/d/1JcLnVcnDVt20UxNUQ6yJtVheW8b-Q_ldzoYSLsxL6T0/edit#slide=id.p
קישור לדף ההוראות ללומדים הכולל את המחוון
https://docs.google.com/document/d/1qMZtF1Ijzkiqsikz-3-yUEgJkOKLVDxn3d6XSUHwDd8/edit

 

מולטימדיה ועזרים

במידה והיית מעביר/ה את התכנית/ מערך שוב, מה היית משנה בו? *

הייתי משלבת סיור פיזי בקומפלקס של חברות הייטק, כהדמיה ליוקרה וחשיבות המתמטיקה לחברות בתעשיית העילית של המדינה, וכמובן כדי לאפיין אלמנטים בתוך המבנה מהם נלמד על הצורות הגיאומטריות.

טיפים להעברת המערך

להתנסות במערך בעצמו - לבנות דגם כדי להתמודד עם שאלות וקשיים, וכמובן להכיר את הכלים הטכנולוגיים לפחות בשתי רמות מעל התלמידים. לא להילחץ מבעיות שצצות - הפתרונות יכולים להגיע ממקומות לא צפויים, אפילו מהתלמידים עצמם, וכמו כן - לחדד את ההבנה של התלמידים בכל הנוגע לשאילת שאלות.
התחל להקליד כדי לראות מוצרים שאתה מחפש.
החשבון שלי