יומן צמיחה אישית- מרב"ד מחברת מסמנים רגעים בדרך
מאפייני המערך
קטגוריה/ות
תת תיוג (נושא):
שיוך לקהל יעד (גילאים):
פרטי מגיש ומוסד
שם המגיש
שם בית הספר
פירוט המערך
מבוא
מטרות המערך
מטרות התוכנית, השימוש ביומן:
1. יומן המאפשר שיח ומעקב אישי אחר התפתחותו וצמיחתו של התלמיד בהיבטים הלימודיים, החברתיים והערכיים של חייו.
2. בעזרת תהליכי ליווי אישיים של מורה מנטור שרואה ומכיר את התלמיד ובעזרת קבוצת שייכות שמאפשרת מרחב בטוח ופתוח התלמיד יחווה נראות, שייכות ומשמעות אשר יהוו קרקע מצמיחה.
3. התלמיד ירגיש הלימה הולכת וגדלה בין החלומות, הרצונות והיכולות שלו לבין מה שקורה בקבוצת השווים (חבריו בכיתה)
מטרות המערכים בהם בחרתי:
1. המפה האישית שלי חודש אלול- תשרי:
1.1. התלמידים יפתחו מודעות עצמית ויכולת התבוננות אישית-מיפוי תחומי התפקוד שלהם ויצבעו במפה מ0-10, תחומי חוזק, 0- תחום שבהם מתקשים. בניית מפה לתחום שבו היו רוצים להשתפר, כתיבת מטרה ויעד.
1.2 התלמידים ידעו לזהות את הגורמים המקדמים והגורמים המכשילים בדרך להצלחה.
1.3 התלמידים יזהו את נקודת המוצא בדרך להצלחה, יזהו מי הצלחה, ומשאבי הכוח שלהם.
2. מודל אפר"ת חודש חשוון כסלו:
2.1 התלמידים יכירו את מודל אפר"ת המאפשר התבוננות על אירוע חברתי מנקודות מבט שונות ובעין טובה.
2.2 התלמידים ילמדו להכיר רגשות שונים שיכולים לבוא לידי ביטוי באותו אירוע.
2.3 התלמידים ילמדו לווסת את רגשותיהם בעקבות שינוי נקודת המבט, ולהגיב בצורה מותאמת ומווסתת.
3.נקודות האור שבי חודש חשוון כסלו:
3.1 התלמידים יכירו ויבינו המשפט המצמיח של הרב קוק שלפיו בכל אדם דולק נר ואין נרו דומה לנר חברו ועליו לעמול ולגלות את האור ברבים.
3.2 התלמידים יפתחו יכולת התבוננות אישית, מודעות עצמית ויכתבו מהם נקודות הכוח שבהם.
3.3 התלמידים ישתפו את ההורים ויחזקו אותם בכתיבה ביומן של נקודות האור שהם רואים בהם.
גוף המערך
שיעור ראשון
המפה האישית שלי
מהלך השיעור: משך השיעור- שעתיים
המורה תבקש מהתלמידים להתבונן במפה המחולקת לתחומי תפקוד לימודיים, חברתיים, התנהגותיים, כשכל פלח בעיגול מחולק ל10 קווים. התלמיד צובע בכל פלח בצבע אחר, איך הוא מגדיר את התפקוד שלו מ0-10, כש0 מגדיר חוסר תפקוד וקושי ו10 תפקוד גבוה.
המורה תסביר את המושגים- מטרה, יעד, תחומים לשיפור/ שימור/ שינוי
המורה תבקש מהתלמידים לזהות תחום בו היו מבקשים לראות שינוי/ שיפור/ שימור במהלך השנה ובדף הבא לרשום את התחום כמטרה.
המורה תבקש מהתלמידים בעמוד הבא לקחת את התחום שהיו רוצים להתמקד ולפלח לתתי תחומים, המורה תתן דוגמא על הלוח, ביחד עם התלמידים, למשל: כתיבה- אפשר לפלח לכתיבה מאורגנת בתוך השורה, שמירה על סימני פיסוק, שמירה על רווחים בין מילים, כתיבה בגודל אחיד, העתקה מהלוח בקצב הכיתה, כתיבת תשובה מלאה תוך שימוש בכרטיס ניווט, כתיבה ללא שגיאות, שימוש באוצר מילים מתאים וכו'. התלמיד בוחר מתוך תתי תחומים בתחום אחד בו היה רוצה להתמקד, למשל: כתיבה מאורגנת בתוך השורה- אותו רושם כיעד.
המורה תסביר מהן מחשבות מקדמות ובולמות, המורה תכתוב משפטים על הלוח בטבלה התלמידים צריכים להתאים לכל היגד מחשבה בולמת ומחשבה מקדמת: למשל- המשפט: לא הבאתי מחברת וספר לשיעור חשבון. מחשבה מקדמת: לא נורא, אשב עם חבר בשיעור ולאחר מכן אשלים בבית, בפעם הבאה אזכור להביא. מחשבה בולמת: אני כל הזמן שוכח להביא ציוד, אין סיכוי שאזכור להביא ציוד גם בפעם הבאה. התלמידים יכולים להביא דוגמא למשפט ומה המחשבה הבולמת/ המקדמת שיכולה לעלות בראשי.
המורה תבקש מהתלמידים לכתוב ביומן אילו מחשבות מקדמות ואילו מחשבות בולמות עולות בראשם בדרך ליעד.
הגדרת היעד- מהי נקודת המוצא, איך אני רואה את עצמי עכשיו, למשל בכתיבה: כותב ללא בקרה עצמית, המורה לא מזהה את כתב היד שלי. איך אדע שהצלחתי? כתב היד שלי קריא וברור, גודל אחיד, ללא מחיקות, אני מחדד את העיפרון שלי לפני כן וכד'.
בסוף המורה תבקש מהתלמידים לשתף במשאבי כוח פנימיים וחיצוניים שיש להם- כג' דיבור פנימי- אני מחזק את עצמי לא להתייאש, בקשת עזרה מהמורה שתכוון אותי וכד'.
בסוף העמוד- מצוייר שביל ודגל. התלמידים צריכים לסמן איפה הם ביחס ליעד.
ניתן להשמיע בסוף השיעור את השיר "יש בך הכל" (ברקוד בתחתית העמוד)
רפלקציה ושיתוף- איך הרגשתי בשיעור, מה למדתי על עצמי, היעד שבחרתי, מה היו השיקולים בבחירת במטרה והיעד? כיוון שזו מחברת אישית התלמידים יכולים לבחור במה לשתף.
יש לציין שבכל שיעור המורה כותבת את המטרה, שלבי השיעור והמושגים שילמדו.
שיעור שני
מודל אפר"ת
מהלך השיעור: משך השיעור שעתיים
מצורפת מצגת שהכנתי וערכתי מתוך חומרים שמצאתי באינטרנט ומקורם לא ידוע.
המורה תתחיל את השיעור בהצגת תמונות מהמצגת שבהן נראית אשליה אופטית, כל תלמיד יכול לראות התמונה מזווית אחרת, המורה תנהל שיח סביב מה שראינו במצגת ושלכל ילד "קפץ" בעין משהו אחר. כך המציאות קופצת לנו מחשבה בראש סביב מה שקורה לנו והמחשבה הזו היא שתקבע מה נרגיש ואיך נפעל, לאותו אירוע אנו יכולים למצוא נקודות מבט/ פרשנויות שונות מאדם לאדם.
המורה תסביר מהו מודל אפר"ת ותיתן דוגמאות- נמצא במצגת. תתחיל בסיפור: האיכר הטיבטי- יש לקרוא אותו עם הפסקות ולשאול את התלמידים מה לדעתם יקרה? האם מה שקרה הוא טוב או רע? מי שחשב קודם שזה טוב/רע מה הוא חושב עכשיו? במצגת שאלות לדיון במהלך הקראת הסיפור. אפשר לשאול אותם אם מכירים סיפורים דומים. בהמשך סרטון הכרת הטוב של מי הוופלים? בסיום הסרטון המורה תשאל את התלמידים מה חשבו ואיך הם הרגישו בסרטון? איך הרגיש בסוף הסרטון האיש שחשב כל הזמן שהוופלים שלו ומה הוא חשב בסוף כשגילה שטעה בחשיבה?
המורה תתן דוגמאות למקרים בהם תלמידים חשבו בצורה מסויימים, הרגשתם היתה פחות נעימה והתגובה בהתאם ושניתן לשנות את המחשבה למחשבה חיובית, מכילה, מתחשבת ואז הרגש יהיה אחר והתגובה בהתאם.
לתרגול- חלקה לקבוצות וכל קבוצה דנה שתי אפשרויות לחשיבה סביב אירוע שקרה.
במחברת מרב"ד- התלמידים יחשבו על מקרה שקרה להם- שהם חשבו, הרגישו פעלו בצורה מסוימת, וינסו לשנות את נקודת המבט, הרגש השתנה ובעקבותיו התגובה תשתנה לחיובית. יש לציין שהמודל מעגלי, האירוע מוביל לשרשרת של תגובות שניתן לעצור אותם עם השינוי בחשיבה.
בסוף השיעור- רפלקציה על הנלמד: מתי נוכל להשתמש במודל, האם הוא עזר לי להסתכל בצורה אחרת על אירועים שקרו, מה הרגשתי וחשבתי בשיעור, ועוד.
מולטימדיה ועזרים
שיעור שלישי
נקודות האור שבי
מהלך השיעור: משך השיעור שעה
השיעור יתחיל בהצגת המשפט של הרב קוק והסבר של המורה, שלכל ילד יש תכונה אחת מיוחדת בתוכו שהוא יכול להאיר מה את העולם- תכונה היא יכולת מיוחדת, כישור, תחום שהוא חזק בו.
המורה תפזר על השולחן קלפי כישורים שונים וכל תלמיד יבחר 3-4 חוזקות שיש בו- מצ""ב קובץ החוזקות שלי, ניתן להשתמש גם בקלפי הכוחות של ערכת הקלפים "ארץ יצורי הנפש". לאחר מכן התלמיד בוחר במליאה לשתף בחוזקה אחת שלו ולתאר מקרה שאותה חוזקה באה לידי ביטוי.
התלמידים כותבים במחברת את נקודות האור שראה בעצמו, אפשר להוסיף משלו גם מה שלא ניתן למצוא בקלפים. תוך כדי השיעור התלמידים יכולים לפרגן אחד לשני ולתת להם חוזקות שהם יודעים שקיימים בהם.
לסיכום- רפלקציה- איך הרגשתם בשיעור מה חשבתם? למה חשוב להכיר את החוזקות שנמצאים בנו? במה זה עוזר לנו להתמודד עם אתגרים בחיים ובמה זה יכול לסייע לנו בעשיית הטוב ובעזרה לאחרים? איך אוכל לנתב את החוזקות למקומות חיוביים? למה הם נקראים נקודות אור?
בסוף השיעור המחנכת תבקש מהתלמידים לקחת את המחברת הביתה ולבקש מאחד ההורים להוסיף עוד נקודות אור שנמצאים בך.
יש לציין שלא כל התלמידים מצליחים למלא בחוברת את כל המשימות הנדרשות, ניתן לקחת הביתה ולהמשיך ולשתף את ההורים ובהמשך לעבודה פרטנית עם המורה. המורה מוציאה תלמידים לשיחות מלב אל לב והתלמידים משתפים ע"פ בחירתם בכיתה במחברת.
המחברת והשיעורים לעיל מתאימים לתלמידים בכיתות ד-ו.
מצרפת בהמשך עמודים מתוך החוברת שהתלמידים ביצעו בשיעורים לעיל.