תכנית מיומנויות: מהתבוננות אישית לבינה חברתית (שכבה ח); ממסע אל עצמי לניהול עצמי (שכבה ז)
בשכבה ז': ממסע אל עצמי לניהול עצמי: פיתוח מודעות אישית וכלים לניהול עצמי, בין היתר, באמצעות כתיבה אישית.
בשכבה ח': מהתבוננות אישית לבינה חברתית: העמקה בנושא המודעות ולמידה של כלים להתבוננות חברתית.
התכנית נבנתה על פי מודל T הכולל ציר רוחב של התכנים וציר עומק של הטמעה.
כרכזת התכנית אני מלווה את הצוותים על בסיס שבועי, כאשר תהליך הלמידה כולל התנסות אישית-חווייתית של הצוותים ממקום של העצמה אישית, ורק לאחר מכן למידה של כלים להעברה בכיתה.
מאפייני המערך
קטגוריה/ות
תת תיוג (נושא):
שיוך לקהל יעד (גילאים):
פרטי מגיש ומוסד
שם המגיש
שם בית הספר
פירוט המערך
מבוא
בשכבה ז': ממסע אל עצמי לניהול עצמי: פיתוח מודעות אישית וכלים לניהול עצמי, בין היתר, באמצעות כתיבה אישית.
בשכבה ח': מהתבוננות אישית לבינה חברתית: העמקה בנושא המודעות ולמידה של כלים להתבוננות חברתית.
התכנית נבנתה על פי מודל T הכולל ציר רוחב של התכנים וציר עומק של הטמעה.
כרכזת התכנית אני מלווה את הצוותים על בסיס שבועי, כאשר תהליך הלמידה כולל התנסות אישית-חווייתית של הצוותים ממקום של העצמה אישית, ורק לאחר מכן למידה של כלים להעברה בכיתה.
מטרות המערך
במציאות המתחדשת והמתפתחת, הבינה המלאכותית תופסת מקום ויוצרת מהפכה בתחום הלמידה ובחיים בכלל. לצד זאת, מיומנויות של מודעות אישית, ניהול עצמי ובינה חברתית הן משמעותיות להשתלבות בעולם מתפתח ומצריכות למידה ויישום של כלים אישיים ובין אישיים להשתלבות, להתפתחות ולהתמודדות בעולם משתנה.
להלן מטרות התכנית:
שכבה ח – לפתח את היכולת לחבור לאחרים בדרך עמוקה וישירה, לחוש אותם ולעורר בקרבם תגובות ואינטראקציות (מגעי גומלין) רצויות; לפתח את היכולת להעריך את רגשותיו של האחר ולהתאים את המילים, הטונציה והמחוות ההתנהגותיות בהתאם; להרחיב את נקודת המבט האישית על סיטואציות שונות במטרה להבין שהפרשנות האישית שלנו נשענת על תפיסות, ערכים, עמדות, ציפיות וכו', משפיעה על תפיסת המציאות, הרגשות והתגובות שלנו.
שכבה ז – להעמיק את ההכרות עם עצמי ולפתח מודעות לתהליכים פנימיים, לזהות כיצד הכוחות יכולים לסייע לי להתפתח ולהגשים את המטרות שלי, להציב מטרות ספציפיות, ריאליות ומדידות התואמות את היכולות האישיות, לבנות תכנית פעולה להשגת המטרות, לבצע רפלקציה אישית, לנהל את הזמן באמצעות לוח גאנט.
גוף המערך
שיעור ראשון
בינה חברתית (שכבה ח') - מצ"ב
מפגש 1 ברמת צוות – במפגש פתחנו במדרש תמונה המדגים את המעבר מהתבוננות אישית (ציפור מביטה במראה) לבינה חברתית (להקת ציפורים), עיינו בהגדרה למונח בינה חברתית וקיימנו דיון על המשמעות של העיסוק במיומנויות בינאישיות. צפינו בסרטון טייס אתיופי וראינו דרך הסרטון כיצד מודל אפרת יכול לסייע בפיתוח היכולת לחבור לאחרים ולעורר תגובות רצויות ע"י הרחבת נקודת המבט מעבר לעמדות ולתפיסות האישיות. למדנו את הרקע למודל אפר"ת, את רכיבי המודל והתנסינו במשחק תפקידים סביב סיטואציות שעלו בצוות.
מפגש 2 ברמת צוות – במפגש השני למדנו על הכוח של הבחירה (בהתבסס על המאמר של הרב שרקי), שמענו את השיר לבחור נכון וקיימנו שיתוף אישי בשיח סביב סיטואציות אישיות.
מפגש 1 ברמת תלמידים – פתחנו במשחק בו כל זוג עומד מול המספר 6-9 ומזהה את המספר מנקודת המבט שלו, ראינו זאת גם בסרטון עם צבע הכדור (שחור / לבן), התלמידים גם התנסו בתעתועי ראיה וכן צפו בסרטון העוגיות. לאחר מכן התלמידים למדו על המודל ועל המשמעות שלו בהקשר של בינה חברתית.
מפגש 2 ברמת תלמידים – למידה על הכוח של בחירה ("לבחור נכון"), התלמידים ניתחו סיטואציות מחיי הכיתה בקבוצות (על פי מודל אפר"ת), ולאחר מכן כתבו ביומן המלווה סיטואציה אישית.
שיעור שני
הובלה משותפת: בניית קפה דילמה כיתתי עם תלמידים ומורות
מפגש 3 – מפגש משותף עם צוות המורות המובילות תכנית מיומנויות ונציגות מובילות מכל כיתה במטרה ליצור שותפות תלמידים.
המפגש התקיים בדגם של "תה דילמה". במהלך המפגש ניתחנו את השיח שהתקיים בין הארנב לאליס במסיבת התה, סבב שיתוף אישי, שיח על מה זו הובלה ובניה משותפת של קפה דילמה כיתתי בהובלה משותפת של המחנכת והנציגות. הבניה של הפעילות נעשתה באמצעות כלי מארגן המתייחס לתוכן ולצורה: בהתייחס לתוכן – המחנכת והתלמידות עיינו בסיטואציות שנכתבו ע"י בנות הכיתה, חשבו על אופן העברה – פנטומימה, סרטונים וכו', וכן התייחסות לצורה – מקום, זמן, עיצוב סביבה מזמינה וכו'. בהמשך, התקיים שיתוף הכיתה בהכנת האירוע ומפגשי הכנה נוספים של המחנכות והתלמידות.
מולטימדיה ועזרים
שיעור שלישי
מימוש עצמי וניהול עצמי בעבודת צוות
מפגש 4 – אירוע מסכם קפה דילמה, בסיומו כתיבה רפלקטיבית על התהליך.
בסיום היחידה – הטמעה ויישום של המודל סביב פרויקט קבוצתי מתחום אחר.
(במצגת: "מיומנויות ח-בינה חברתית-סדנאות לצוות וסדנאות לתלמידות", ניתן לראות את המהלך המתואר לעיל).
ניהול עצמי (שכבה ז') – מצ"ב מצגת
מפגש ברמת צוות – פתיחה: עיון ולמידה של המושג בן חורין בהקשר של מימוש עצמי. אני ופסח – משחק חימום "מי?" הכולל העלאה של היגדים כאשר מי שההיגד מתאים לה, לוקחת צעד קדימה. לאחר מכן, חשיבה על אתגר בניהול עצמי סביב ערב פסח ואיך הכוחות שבי מסייעים לי להתמודד עם האתגר. לסיום – לוח תכנון אישי לערב פסח.
מפגש ברמת תלמידות – חשיבה על הכוחות שגיליתי בעצמי בעקבות עבודה על דיוקן אישי (יחידה קודמת), חשיבה על מטרה אישית בהתאם למודל S.M.A.R.T בדגש על ניצול זמן במעגלים שונים: זמן של מאמינה, זמן של יוזמת, זמן של משפיעה, כמו כן חשיבה על תחומים בהם ניתן להציב מטרה: לימודי, תורני, סדר וניקיון לקראת פסח וכו. לאחר מכן בניית תכנית פעולה וחשיבה משותפת בזוגות, בסיום-שיבוץ המשימות בלוח השבועי. לאחר יישום – כתיבה רפלקטיבית על התהליך.
(במצגת: "מיומנויות ז-יישום מיומנות ניהול עצמי לקראת פסח", ניתן לראות את המהלך המתואר לעיל).